torsdag 27 november 2014

Avbildning eller känsla?

Ibland slits jag mellan plikten att avbilda och längtan efter att skapa en känsla därute. Med filter kan förstärka det jag ser - men aldrig förvanska. Grunden är ju en bild, aldrig manipulerad. 
Jag tycker att en fotografs uppgift är att förmedla något, slå an en ton i betraktaren. Som när poeten väljer ord för att bygga en känsla kan en bild, i bästa fall genom att förstärka det vi redan ser, också bygga upp något hos betraktaren.
Visst kan en skog se annorlunda ut än det vi är vana vid att se, här är det granar, vanliga granar motljus. Eller som Bodil Malmsten skriver (om jag minns rätt i huvudet) - "skifta perspektiv, försök att se skuggan från flygplanet ovan molnen".
En tall som växer i en slänt av lärkträd i den blå timmen när solen försvunnit. Förstärkta färger, men de finns ju där.
Eller Kärlekens ö, den heter faktiskt så, i sjön därhemma, när novemberdimman ligger tät. Det grå diset är förstärkt. Måste vi vara så präktigt avbildande alltid? 

6 kommentarer:

 1. Helt klart kommer känslan först för min del.Brukar dock inte använda filter,kanske mest för att jag inte provat...men här visar du ju att det onekligen funkar,riktigt spännande bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går att utveckla fotograferande på så många olika sätt. Detta är ett av många, som jag ser det. Tack för dina synpunkter, Jan-Olov.

   Radera
 2. Håller helt med dig. Det är en härlig möjlighet vi har att kunna använda oss av filter när det så passar. Just för att förmedla och förstärka en känsla i bilden, men inte förvanska. Ingen ifrågasätter väl en konstnärs fria skapande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej just det - en gång var målerikonstnärer strikt avbildande, sedan kom nya trender där det fria skapandet blev närmast självklart. Men vi behöver ju inte förvanska en verklighet bara för att vi tillför lite personlighet, eller hur, Kerstin?

   Radera
 3. Så tråkigt det skulkle vara om vi inte tillförde något personligt i våra bilder. Dina bilder är så jättefina Sven!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar din inställning! Och dina bilder! Du inspirerar.

  SvaraRadera