lördag 11 augusti 2012

Ok med Instagram?
Är det ok att använda mobilen som kamera - och dessutom använda de förinställda filtren? Här visar jag några bilder från sista semesterveckan, bilder tagna med min mobil. Jag har valt motiv på samma sätt som jag jobbar med min Nikon. Men istället för råfiler plåtar jag med automatinställningar och de filter som finns i mobilen. Inga konstigheter, inga dubbelexponeringar eller efterjobb i datorn. Jag kan tänka på texter som en gång skulle vara rapporterande, sanna. Sedan kom krönikörerna och svämmade över i tidningar. Nu är det bloggarna med sin subjektiva texter, långt ifrån redovisande. Vi ska aldrig ljuga med bilderna, aldrig klistra in det inte finns där. Men vi kan söka motiv, göra bilder och använda den teknik som finns, eller vad tycker du? Bygga upp och förmedla, kanske förstärka, en känsla. Vill du se mer av mina Instagram finns jag under det ödmjuka namnet "kunggylve" (via Instagram). Ge mig gärna dina synpunkter. Är detta ett hot mot vår fotografi? Eller en möjlighet?

6 kommentarer:

 1. En sanna bild, är som jag ser det, alltid rätt. En sannt redovisad bild. Förinställda filter finns i många av våra "fina" kameror och används säkerligen av de kameraägarna också. Jag kan inte se att du gör annat än rätt genom att använda din kameramobils alla möjligheter. Men det är jag det : )

  SvaraRadera
 2. Tack Marie för synpunkter. Jag tycker som du - med min Nikon förstärker jag känslan genom att minimera skärpedjup och liknande. Här förstärker jag känslan med färgfilter. Men jag håller också med om att vi alltid ska värna om den sanna bilden. /sven

  SvaraRadera
 3. Absolut ok !!! Grymt fina bilder Sven!!! Gillar dem skarpt!

  SvaraRadera
 4. Tack Mats. Du har ju tidigare visat att det går att ta fantastiska bilder med mobilen.

  SvaraRadera
 5. Mycket fina bilder! Inget hot enligt mig!:-)

  SvaraRadera
 6. Tack Boel. Jag ser på din egen blogg att du har gedigen fotoerfarenhet och det är intressant att få höra dina synpunkter.

  SvaraRadera